vineri, 21 aprilie 2017

Asa NU: Turnul-fantoma din Deva - 7 milioane de euro aruncati pentru o cladire care zace in paragina

Din cele 4 corpuri ale complexului care se voia a fi "Palatul Administrativ al judetului Hunedoara", doar unul adaposteste sediul unei banci, in timp ce celelalte 3 (cu o suprafata insumata de peste 14.000 de metri patrati) zac in paragina de 10 ani. Demarata in 1995, constructia s-a impotmolit in 2007, an dupa care n-a mai fost vazut niciun muncitor lucrand in curtea celebrului imobil. 

Investitia include un turn inalt de 40 de metri, cu ferestre termopan tip oglinda, care detine titlul de cea mai inalta cladire din Deva. Cu toate acestea, in ultimul deceniu nu s-a gasit nicio solutie pentru finalizarea investitiei si punerea in functiune a complexului.
(foto: deveanul.info)

Proiectul a fost rodul unei asocieri paguboase dintre Consiliul Judetean Hunedoara impreuna cu Primaria Deva, Directia de Finante Publice, Directia de Statistica si Prefectura Hunedoara. In 2007 investitia era finalizata doar la rosu, iar valoarea de piata a acesteia a fost estimata la 7.3 milioane de euro. Lipsa fondurilor a dus la sistarea lucrarilor, iar finalizarea proiectului a ramas sub semnul intrebarii, intrucat aceasta ar fi presupus o suplimentare a fondurilor cu dublul valorii lui, lucru practic imposibil conform declaratiei din 2007 a fostului presedinte CJ Hunedoara, Mircea Molut.

(foto: adevarul.ro)

S-a incercat, nu s-a reusit.

La un moment dat, consiliul judetean, care detine cea mai mare suprafata a cladirii (11.000mp), a intentionat sa o vanda cu 6 milioane de euro, insa s-a lovit de opozitia partenerilor din administratia locala a Devei, care motivau ca Primaria are nevoie de spatii de birouri. Astfel s-a dus si una dintre singurele sanse de a pune aceasta investitie mamut in uz. 10 ani mai tarziu Primaria tot fara birouri a ramas, iar Palatul Administrativ zace in continuare in paragina, amintind zilnic, prin maretia lui, de cei 7 milioane de euro aruncati pe fereastra.

Articol publicat in cadrul campaniei Adevarul "Romania lucrului prost facut"

Niciun comentariu: