marți, 31 martie 2009

Cele mai uimitoare aeroporturi din lume

Chiar daca transportul aerian a inceput sa se dezvolte in Romania foarte recent, in alte parti ale lumii foarte multe persoane aleg aceasta modalitate pentru a ajunge la destinatie cat mai rapid. Exista in lume aeroporturi care uimesc fie prin design, fie prin unicitatea locatiei. IBC Focus a ales 5 aeroporturi pe care le considera cele mai spectaculoase pana la ora actuala:

Aeroportul International Dulles, SUA
Primul terminal al acestui aeroport a fost proiectat in 1958 de catre arhitectul finlandez Eero Saarinen, fiind un proiect extrem de modern pentru acele timpuri si unul foarte modern si dupa o jumatate de secol.

Aeroportul International din Denver, SUA
Este cel mai mare din SUA si pe locul 3 ca marime in lume. Acesta a fost deschis in 1994 iar prin terminalul foarte atragator pare ca vrea sa rivalizeze cu muntii inzapeziti din Colorado.
In interiorul aeroportului insa, lucrurile devin ciudate, chiar de temut, deoarece iti da impresia ca intri intr-o capsula a timpului in care sunt expuse fresce care reprezinta fie soldati extraterestri, balene incercand sa se elibereze dintr-o mare in flacari sau o fata moarta intr-un sicriu deschis! Cu siguranta zborul nu va va speria mai tare!

Aeroportul International din Beijing, China
China este una din cele mai spectaculoase tari in ceea ce priveste constructia aeroporturilor; in aceasta tara se intentioneaza sa se construiasca in acest deceniu peste 100 de aeroporturi noi. In acelasi timp Romania se straduieste sa modernizeze 16 aeroporturi internationale pe o perioada de 5 ani.
Aeroportul cel mai atragator din punct de vedere al designului este Aeroportul International din Beijing, care se intinde pe uimitoare suprafata de 1 milion metri patrati si care a fost finalizat special pentru Jocurile Olimpice de Vara din 2008.
Pe langa faptul ca este cel mai mare aeroport din lume, este poate si cel mai fabulos datorita design-ului original care il face sa para o chitara electrica pe timp de noapte!

Aeroportul International Funchal, I-le Madeira
Situat pe i-la Madeira, pe coasta de Vest a Africii, acest aeroport pare ca face parte dintr-o baza aeriana militara. Dar este de fapt un aeroport civil cu o pista foarte ingusta, lunga de 2.8 km, cu oceanul de o parte si coasta unui deal de cealalta. Pe deasupra aceasta pista este construita deasupra oceanului, fiind sustinuta de 180 de coloane, fiecare cu o inaltime de aproximativ 70 de metri.
Aterizarea pe aceasta pista pare dificila pentru ochiul neantrenat, dar si pentru specialisti. Se pare ca toti pilotii care aterizeaza aici sunt nevoiti sa participe la cursuri speciale. Se speram ca sunt atenti la cursuri!

Aeroportul International din Jeddah, Arabia Saudita
Construit in desertul Arabiei, acest aeroport pare ca se ridica din nisipuri. Cu terminalele sale imense si splendid proiectate, acest aeroport este deschis curselor doar 6 saptamani pe an, in timpul pelerinajul Hajj cand circa 2 milioane de musulmani se indreapta catre Mecca pentru aceasta sarbatoare. Terminalul cu acelasi nume, Hajj, se intinde pe 465.000 mp si este foarte cunoscut in lume pentru forma de cort a acoperisului sau. Acest terminal, in care incap aproximativ 80.000 de persoane, adaposteste si o moschee unde musulmanii se pot ruga.

Un comentariu:

bullet spunea...

Eu am fost pe aeroportul dim madeira si este un aeroport super.aterizarea sete umpic mai brusca dar i ok