vineri, 28 aprilie 2017

Bojdeuca lui Creanga are nevoie urgenta de reparatii, dar tocmai a ratat o finantare 1 milion de euro

Cu fisuri in acoperis si nevoie urgenta de consolidare si reparatii, celebra Bojdeuca a lui Ion Creanga din cartierul iesean Ticau tocmai a ratat o finantare europeana salvatoare, estimata la 1 milion de euro.

(foto: monumenteneamt.ro)
Construita in 1850, casa gazduieste primul muzeu literar din Romania infiintat in 1918 si este vizitata in anual de zeci de mii de turisti. Ultimele lucrari la acoperis au fost facute in urma cu 15 ani, iar in prezent ploua prin acoperis in partea exterioara.

"E adevarat ca Bojdeuca are nevoie de consolidare si reparatii capitale, dar poate fi vizitata, iar obiectele de patrimoniu nu sunt in pericol si nici vizitatorii. Ploua prin acoperis in partea exterioara, deoarece acoperisul din lemn trebuie inlocuit", a declarat recent Adriana Bondor, director adjunct la Muzeul Literaturii Romane.

Reprezentantii Consiliului Judetean Iasi au dorit modernizarea totala a muzeului si au comandat studii pentru a atragere o finantare europeana, insa proiectul nu a fost depus din lipsa de documentatii. Valoarea finantarii europene pe care CJ dorea sa o atraga era de aproximativ un milion de euro. Pe langa ratarea proiectului de finantare, CJ nu a prevazut in acest an niciun leu din alte fonduri pentru reparatii la Bojdeuca din Ticau.

Sursa articol: adev.ro/op0jdj

Niciun comentariu: