miercuri, 15 aprilie 2009

Cum si-a construit un calugar propria catedrala?

Justo Gallego Martínez este un fost calugar care a decis sa-si construiasca propria catedrala pe terenul mostenit de la parinti. Aceasta catedrala nu a fost construita dupa un anumit proiect, deoarece don Justo, cum i se zice in Spania, nu este proiectant sau architect, ci agricultor de meserie.

Cum a reusit acest fost calugar sa construiasca singur o catedrala, fara niciun acord sau sprijin din partea autoritatilor sau a Bisericii? Ei bine don Justo afirma ca aceasta constructie, dedicata Fecioarei Maria, este un act de credinta si ca, desi nu a existat niciodata un proiect pus pe hartie, toate planurile au existat in mintea lui si au evoluat in timp, in functie de inspiratie.

Constructia adaposteste o manastire, birouri, locuinta si o biblioteca. Catedrala are deja o cupola care atinge 40 m inaltime si 12 m diametru, ale carei grinde de otel au fost ridicate cu ajutorul celor 6 nepoti, dat fiind faptul ca nu a avut banii necesari inchirierii unei macarale. Se estimeaza ca lucrarea va fi finalizata in 15-20 ani dar don Justo nu-si face planuri de viitor. El stie doar ca exista o foarte mare posibilitate ca dupa moartea lui, catedrala sa fie demolata deoarece specialistii in domeniu sunt ingrijorati de integritatea si consolidarea structurii.

Cea mai mare parte a materialelor de constructie folosite de catre don Justo au fost reciclate sau obtinute de la companii mari din domeniu. Structura solida a cladirii este data de folosirea unei cantitati de ciment mai mari decat cea necesara. Dupa cum se poate vedea in imagini, partea de finisaje a fost lasata pe plan secund pana acum.

Realizarea lui don Justo este, inainte de toate, dovada a cat de multe se pot dobandi fara resursele pe care noi le consideram absolut esentiale in orice initiativa in domeniul constructiilor.

Niciun comentariu: