marți, 21 aprilie 2009

Cele mai ciudate biserici din lume

Pe langa arhitectura interesanta, Biserica Hallgrímur este si foarte inalta - 74.5 metri. Este a patra cladire ca inaltime in Islanda. Constructia acestei biserici lutherane a durat 38 ani, fiind finalizata in 1986.

Biserica Paoay, ce pare o constructie azteca, are peretii grosi de 1.67 metri, care sunt sprijiniti de 24 contraforti masivi. Constructia acesteia a inceput in 1704 si se prespune ca scopul constructiei era sa reziste cutremurelor. Imediat dupa constructia ei a fost testata si a rezistat cu bine cutremurului din 1706.

Domul din Milano este cu adevarat o biserica maiestuoasa. In aceasta imagine are chiar o alura diavolica...

Valea Cappadocia, unde se afla aceasta biserica, este recunocuta pentru cele 150 de biserici si manastiri sculptate in roca. Roca vulcanica, care este o roca moale, face posibila sculptura acestor structuri.

Poate cea mai verde biserica din cate am vazut, „Gradina Maslinilor”, face referinta la gradina Ghetsemani.

Catedrala Sf Vasile din Piata Rosia (Moscova), este ciudata prin domurile sale multicolore si jucause, in forma de ceapa. Legenda spune ca tarul Ivan cel Groaznic i-a scos ochii arhitectului catedralei pentru a nu mai putea construi o cladire mai frumoasa decat aceasta. Cu toate acestea, Postnik Yakovlev a construit un numar mare de catedrale dupa Sf Vasile.

Catedrala Las Lajas este neobisnuita deoarece, dintr-o parte pare a fi un pod si partea opusa este asezata pe un deal. A fost construita in 1916 in canionul raului Guaitara unde, conform legendei, si-a facut aparitia Fecioara Maria.

Biserica Jubileu se distinge prin peretii sai curbati care au ca scop pastrarea unei temperaturi normale cand temperatura exterioara este foarte ridicata. Zidurile sunt construite dintr-un ciment special care contine dioxid de titan, care absorbind razele ultraviolete, devine foarte reactiv si distruge poluatorii ce vin in contact cu cimentul.

Desi aceasta cladire aduce mai degraba a arhitectura sovietica, aflati ca se gaseste in SUA. Biserica Sf Joseph este recunoscuta pentru cele 13 domuri ultra moderne care simbolizeaza cei 12 apostoli si Iisus Hristos in centru.

Catedrala din Rio de Janeiro arata ca o piramida egipteana. Avand o forma conica, diametrul interior masoara 96 metri iar inaltimea cladirii este de 75 metri.

Capela din stanca (Arizona, SUA) arata minunat din afara dar am auzit ca linistea pe care ti-o da interiorul este sublima. Unii afirma ca aceasta capela i impresioneaza chiar si pe atei.

Biserica Sf George din Etiopia este construita din stanca sculptata in forma de cruce.

Catedrala de Sare, care se afla la 40 km de Bogota, este o biserica subterana construita intr-o mina de sare. Tot ce se poate vedea aici este sare. Coborand in biserica, se trece prin 14 capele care reprezinta cele 14 stari de suferinta ale lui Iisus. Prima catedrala de sare a fost construita in 1954 dar a fost inchisa de autoritati din cauza unor probleme de siguranta. Biserica din imagine a fost construita in 1991, la 61 metri sub vechiul sanctuar.

Catedrala Maringa (Brazilia), care masoara 124 metri, este cea mai inalta biserica din America Latina si a 16-a din intreaga lume. Arhitectul acesteia, José Augusto Bellucci, a fost insprat de satelitii sovietici din acea vreme, de unde vine forma conica a catedralei.

Biserica din Deal (Luxembourg) este numita astfel pentru ca este intr-adevar este construita intr-un deal. Unul din motivele pentru care Ducatul de Luxemburg a supravietuit ca stat independent fata de vecini puternici precum Germania si Franta este faptul ca intreaga regiune este foarte fortificata!

Un comentariu:

hidroizolatii spunea...

Sa recunoastem ca unele biserici sunt chiar opere nu gluma