marți, 8 iulie 2008

Terenuri de joaca de cosmar

Majoritatea terenurilor de joaca pentru copii au leagane si tobogane colorate. Totul este primitor si te invita la joaca, fiind perfect corespunzatoare pentru copii. Exista insa locuri in Europa si Asia unde terenurile de joaca includ echipamente de joaca sadice, arhitectii provocand ravagii cu conceptia lor despre joaca si copii.

Un bun exemplu este acest aligator acoperit cu zeci de cutite. Se stie ca de cele mai multe ori copiii se tem de animalele feroce dar nimic nu se compara cu privelistea unui animal cu multiple rani cauzate de injunghiere care se ”relaxeaza” in spatiul de joaca al copiilor vostri!


O alta grosolanie intalnita in aceste parcuri infatiseaza un elefant care „defecheaza” copii pe panta lunecoasa. Oare copiii realizeaza faptul ca joaca rolul de fecale cand intra in acel tobogan?


Tot in aceste groaznice locuri de joaca stau ingropate in nisip insecte gigantice care nu au alt scop decat cel de decor. Suntem convinsi ca ochii precum margelele si tentaculele lor va incurajeaza copiii sa petreaca mai mult timp in preajma lor.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol foarte suficient, nedocumentat si agramat.

Desi nonconformist, un astfel loc de joaca a luat nastere in urma eforturilor unor echipe mixte de arhitecti, psihologi si sociologi. Printre concluziile acestui studiu se numara faptul ca de fapt copiii nostri nu se amuza asa de tare la vedrea unor reprezentari schematice definite ale unor animale sau personaje din filmele de copii (oricat de amuzant ar fi stilizate). Se pare ca odraslelor noastre li se par mai interesante structurile nedefinite care pot capata orice semnificatie in mintea lor (De aceea se catara in copaci si spun ca sunt in cetate.), sau elementele reale din lumea inconjuratoare. Concret, in acest loc de joaca banuiesc ca s-a incercat prezentarea acestor animale in starea lor (semi-)naturala. Personal, mi se pare mai interesant sa ma joc cu un elefant real decat cu o bucata de tabla pe care este pictat Dumbo. Poate in acest fel, copiii nostri vor invata cum arata un elefant si nu vor mai crede ca toti elefantii sunt mov, au urechi mari si zboara.
In ceea ce priveste articolul, as atrage atentia autoarei ca accesul in "Dumbo" in parcurile "traditionale" se face tot prin anus. In acest caz ce incercam sa ne invatam copii?
Totodata, insectele nu au tentacule.

Am citit despre acest studiu acum proximativ 3 ani intr-o revista de arhitectura si mi s-a parut foarte intersant si bine fundamentat cu argumente de specialitate. Astfel, consider ca s-ar putea ca obisnuind copii cu lumea animala reala, ei sa fie mai deschisi, mai analitici si mai putin incorsetati in prejudecatile societatii.

Anonim spunea...

Super tare...dar mai ies copiii in parcuri de joaca sau poate ca stau mai mult in fata calculatoarelor si TV-ului.

Mai bine un asa loc de joaca decat un PC.