miercuri, 8 mai 2019

Simtul proprietatii si cazuri extreme

Simtul proprietatii este dezvoltat la nivel mondial, nu doar in Romania, chiar daca tara noastra se afla pe primul loc in clasament. Acest lucru o demonstreaza un studiu realizat de Eurostat in anul 2017, care a demonstrat ca 96% din numarul de locuitori din Romania sunt proprietari de imobile si doar 4% sunt locuitori care stau in chirie. 

Romania este urmata in top de tari precum Lituania cu un procent de 90.3%, Croatia cu un procent de 90.1%, dar si Slovacia si Ungaria. La polul opus se afla Germania, Austria si Danemarca, unde aproximativ 50% din locuitori prefera locuintele inchiriate.

Decizia de a deveni proprietar de imobil este si un factor psihologic, de apartenenta la o comunitate, teama de necunoscut dar se datoreaza si faptului ca oamenii nu sunt motivati de a se muta dintr-un oras, chiar si in interes de munca, astfel aceste comportament ne poate tine "pe loc". 

Simtul proprietatii poate duce si la gesturi extreme, iar mai jos regasiti  cazuri extreme ale unor oameni care au refuzat sa isi paraseasca locuinta. Iata ca si chinezii au un simt al proprietatii bine dezvoltat.

1. Locuinta in mijlocul autostrazii - Wenling, China

Locuinta Luo Baoling, Wenling, China. Foto: Pinterest

In anul 2008, autoritatile din Wenling au hotarat sa demareze un proiect de constructie a unei autostrazi, care trecea prin casele a 450 de familii, printre care si familiei Baoling. Toata lumea a acceptat ofertele de cumparare a locuintelor de catre stat, cu exceptia domnului Luo Baoling. Autoritatile au construit autostrada, iar Luo a locuint inca un an in imobilul sau, ulterior casa a fost daramata, iar Luo a acceptat o noua oferta.

2. Locuinta suspendata pe un petic de pamant - Chongqing, China

Locuinta Wu Ping, Yang Wu - Chongqing, China. Foto: Pinterest


Wu Ping si sotul ei Yang Wu sunt cuplul care s-a opus schimbarii, atunci cand in Chongqing s-a deciz constructia unui mall. Cu toate acestea, santierul a demarat, iar locuinta cuplului a ajuns suspendata pe un petic de pamant. Cu toate acestea, cuplul Wu au ramas acolo pentru o perioada de trei ani, iar in ultima perioada doar Yang, sotia lui aducandu-i mancare si apa, iar el le tragea cu o sfoara in casa.

3. Centura din jurul blocului - Guangzou, China


Imobil de apartamente - Guangzou, China. Foto: Pinterest

Tot simtul proprietatii a trei familii din acest imobil, au facut posibil ca acest imobil de apartamente sa ramana in picioare, inconjurat de centura suspendata din orasul Guangzou, China. 

Constructiile si dezvoltarea urbana continua, insa nu toti oamenii se bucura de acest lucru, fiind pusi in situatia de a-si schimba total viata.
Un comentariu:

pcFrog spunea...

In Romania, pe tronsonul autostrazii Dej Cluj proprietarii parcelelor de pamant nu au fost nici macar notificate. Ce sa mai vorbim de remunerati?