joi, 12 iunie 2008

Megastructuri de plastic

Datorita pregatirilor pentru Jocurile Olimpice ce vor avea loc in Beijing anul acesta, China este unul din cele mai atragatoare state din punctul de vedere al megastructurilor ce se dezvolta intr-un ritm accelerat. In opinia echipei IBC Focus, unele din cele mai fascinante lucrari arhitecturale le reprezinta Centrul Acvatic din Beijing si Stadionul National al Chinei. De ce fascinante? Pentru ca sunt construite din plastic. Intr-adevar acestea sunt cele mai mari si complexe cladiri din lume construite dintr-un plastic special - EFTE (Etilena tetrafluoroetilena).

EFTE este reciclabil si usor (cantareste 1% din greutatea sticlei). Cu toate acestea este un plastic puternic, capabil sa sustina de 400 ori propria greutate. Structura Cubului de Apa consta in 3000 de perne pneumatice, independente una fata de cealalta, fiind astfel usor de inlocuit. Acest material reprezinta o mare importanta pentru mediul inconjurator deoarece absoarbe radiatiile solare si reduce pierderile de caldura.
Dupa terminarea Jocurilor Olimpice, Cubul de Apa va fi transformat intr-o sala multifunctionala pentru sport, cultura si divertisment. Acesta este garantat sa reziste multi ani de acum inainte deoarece EFTE are o durata de viata de aproximativ 50 ani.


Stadionul National al Chinei sau „Cuibul de Pasari” cum mai este numit, este la ora actuala, cea mai mare structura din EFTE. Acesta are 2 straturi de perne pneumatice, care, pe langa ca reduc costurile energetice, actioneaza ca absorbant de sunet. O mare amenintare planeaza insa asupra structurii.... pasarile care inteapa cu ghearele pernele de aer. Dar a fost gasita solutia: fire de sarma deasupra „bulelor de aer”, pe care pasarile se pot odihni.

Niciun comentariu: