vineri, 31 iulie 2009

“Moara cu noroc “ din Tara Fagarasului

Cea mai veche moara functionala din Romania se afla in satul Ohaba, localitatea ce se intinde linistita la sud de Fagaras. Norocul morii se trage din puterea uimitoarea de a rezista vremii. Anul gravat pe unelte este 1873, de atunci moara asigurand din dinastie in dinastie, faina, malai si urluiala pentru toata lumea din jurul satului Ohaba.

Un mic muzeu, moara isi are morarul ei fidel care lucreaza 8 ore pe zi ca la carte. Macina grau sau porumb pentru pensionari si cei care consuma faina "neagra", adica cu tarate. De altfel faina facuta la moara cu apa isi pastreaza mai multe din calitati decat cea fabricata pe cale "industriala" si asta deoarece in procesul macinarii nu se incalzeste, rezistand mult mai mult timp.
Unul din secretele morii este ca poseda un cremene frantuzesc, adus tocmai de la Lyon. Este cea mai rezistenta piatra, forta ei devenind motiv de mandrie pentru Franta, care a trimis cremene in intreaga Europa.
Astazi in jurul "Morii cu noroc" din Ohaba s-a amenajat o pensiune extrem de linistita, cu camere
si sala ornate cu elemente de port popular, obiecte traditionale si piese de mobilier vechi. Curtea a fost impanzita cu flori, loc numai bun de odihna si ascultat povestile "Morii cu noroc".
Saptamana viitoare IBC Focus va lansa primul raport pe industria alimentara. Vor fi descrise investitii doar din domeniul alimentar. Urmariti www.iresearch.ro

Niciun comentariu: