luni, 22 mai 2017

Cum arata prima casa proiectata de Gaudi, arhitectul celebrei bazilici “La Sagrada Familia” din Barcelona?

Cel mai probabil ati auzit macar o data de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudi (1852-1926), iar daca nu ati auzit de el, cu siguranta ati auzit de biserica “La Sagrada Familia” din Barcelona – proiect grandios (inca nefinalizat) la care acesta si-a dedicat peste 40 de ani din viata.

Mai putin probabil ati auzit despre prima casa proiectata de acesta, la varsta de 31 de ani, inainte sa inceapa proiectul original al bazilicii care l-a facut celebru. Casa Vicens este localizata in Barcelona si a fost construita intre 1883 si 1885 pentru un afacerist spaniol, detinator al unei fabrici de tigle si caramizi la acea vreme. Cladirea este una dintre primele din valul Art Nouvueau si a fost restaurata pentru a fi folosita pentru cel mai nobil si inspirat scop posibil: un muzeu dedicat lui Gaudi.

(sursa foto: casavicens.org)

Casa Vicens “anunta si expune libertatea creativa care se regaseste in centrul urmatoarelor sale opere arhitecturale”, au declarat cei care s-au ocupat de restaurarea casei si transformarea ei in muzeu dedicat celebrului arhitect. Cladirea se numara printre singurele 8 cladiri din Barcelona incluse in patrimoniul UNESCO, urmand sa fie deschisa publicului in toamna acestui an,

(sursa foto: globalconstructionreview.com)
Cat despre Sagrada Familia, finalizarea constructiei este preconizata pe anul 2026, cand se vor implini 100 de ani de la moartea celebrului arhitect.
Ce lacasuri de cult se construiesc la noi in tara?
Primul astfel de proiect care ne vine in minte este cu siguranta Catedrala Mantuirii Neamului, constructie care a debutat in 2011 si, in teorie, ar trebui finalizata in 2018. Alaturi de acest proiect grandios, la nivel national, conform datelor adunate de Raportul de investitii, se afla in diferite stadii de executie peste 140 de proiecte din categoria lacasurilor de cult (biserici,  manastiri, catedrale, case parohiale, capele). In majoritatea cazurilor vorbim de lucrari de reabilitare, consolidare sau rest de executie.

Niciun comentariu: