marți, 18 noiembrie 2008

Solutii eco eficiente pentru toalete

Poate nu este subiectul nostru preferat insa, avand in vedere problemele de mediu inconjurator cu care umanitatea se confrunta in ultimele decenii, in cazul nostru lipsa de apa, tot mai multe proiecte de toalete sunt menite sa ofere solutii eco eficiente. Sa speram ca toaletele de acest gen vor fi folosite la scara larga, deoarece, pe langa faptul ca sunt eficiente din punct de vedere ecologic, economisesc spatiu si nu il ultimul rand bani.


Washup, proiectat de Sevin Coskun din Turcia, este un dispozitiv toaleta/masina de spalat menit sa conserve apa, sa economiseasca spatiu si sa ofere solutii ergonomice interfatelor masinilor de spalat obisnuite. Gandit foarte practic, rezervorul acestui dispozitiv are capacitate mare astfel incat sa pastreze apa folosita de masina de spalat. Desigur asta nu inseamna ca trebuie sa speli rufele pentru a putea trage apa la toaleta deoarece este conceput cu un rezervor pentru toaleta . pe langa conservarea apei, Washup rezolva si problema spatiului din baile mici. Mai mult decat atat, exista si avantajul ergonomic de a avea masina de spalat la nivelul ochilor fara a trebui sa te apleci.



Caroma este o alta toaleta eco eficienta care economiseste apa, spatiu dar si timp. Designerii acestui model au dus toaletele Eco la un alt nivel plasand deasupra toaletei o chiuveta. Cum functioneaza: cand tragi apa la toaleta rezervorul acesteia este reumplut prin robinetul chiuvetei, timp in care te poti spala pe maini. Astfel economisesti timp dar si spatiu, aceasta toaleta fiind perfecta pentru baile foarte mici.


Vertabrae sau baia verticala a fost conceputa pentru a-ti permite multe intr-un spatiu foarte mic. Acest dispozitiv de aluminiu include 7 module prinse de o coloana, care se rotesc in jurul acesteia astfel incat sa ai parte de lucrurile necesare unei bai si in plus iti ofera spatiu de miscare: toaleta, chiuveta, doua dusuri (unul pentru copii), spatiu de depozitare a produselor cosmetice, produse pentru curatenie, etc. Modelul de baza costa in jur de 15.000 dolari SUA, iar cei de la Design Odissey au lansat pe piata si varianta deluxe a Vertebrae care include si oglinda si televizor.


Un comentariu:

Unknown spunea...

de unde se poate cumpara o astfel de masina cu wc incorporat