miercuri, 6 februarie 2008

Cum sa-ti construiesti o cladire independenta energetic

In Alaska exista o statiune numita Chena Hot Springs Resort care este vizitata in special pentru apa termala. Localnicii folosesc aceasta resursa pentru cu totul alte scopuri – vor sa fie (si reusesc) o comunitate independenta din punct de vedere energetic.

In statiune se gasesc o sera ce are o temperatura constanta de 25 grade C chiar daca afara sunt -40 C, un muzeu de gheata deschis tot timpul anului si mai multe cladiri turistice.

Acest lucru se datoreaza centralei energetic e de 400kW ce foloseste apa calda atat pentru a incalzi dar si raci. Apa termala din aceasta statiune nu are mai mult de 76 de grade C, fapt ce ii speria initial pe cei de la United Technologies Corporation (UTC).

Totusi , au reusit sa construiasca o centrala ce functioneaza “invers” decat un frigider, adica o centrala capabila sa produca aer rece, aer cald dar si curent electric. Exact cum functioneaza puteti vedea pe site-ul: www.yourownpower.com


In Romania exista cateva localitati precum statiunea Felix si orasul Beius care folosesc energia din apa termala. Asteptam castelul de gheata:)


Un comentariu:

cristianvasiliu spunea...

arhitect, firma constructii, caut colaboratori interesati de subiectul "cladirilor independente energetic"