vineri, 13 octombrie 2017

Pardoseala pe care ti-e frica sa calci

Cum poti aduce un brand in centrul atentiei?
Probabil nimic nu este mai eficient in consolidarea unui brand ca un element, un articol, o actiune sau o campanie care sa devina virale. Iar pentru ca astfel de lucruri sa se intample nu trebuie neaparat sa dispui de un buget astronomic pentru marketing, ci doar sa vii cu o idee care sa ii atraga/intrige/impresioneaze pe oameni. O alta solutie ar fi sa iti promovezi brandul direct catre arhitecti prin ARHISPEC.

Vedere din exterior spre interior
Vedere din exterior spre interior
Vedere din interior spre exterior
Vedere din interior spre exterior
Compania britanica Casa Ceramica a pariat pe o iluzie optica, realizand la intrarea showroom-ului din Manchester o pardoseala din placi ceramice care da impresia unei denivelari. Ideea din spatele acestei pardoseli "inselatoare" a fost crearea unei intrari prin care sa fie depasite asteptarile despre cum pot fi folosite placile ceramice. Iluzia este vizibila insa doar la intrare in showroom, iar privita in interior spre exterior dispare.

Pardoseala a fost realizata din 400 de bucati individuale de placi ceramice si este perfect plata. De la instalarea pardoselii si pana la momentul in care aceasta a devenit virala a trecut, ce-i drept, peste un an, insa cert este ca showroom-ul a devenit in ultimele saptamani un punct de atractie chiar si pentru cei neinteresati pe placi ceramice.


Stop alergatului pe holuri!
Utilizatorii de pe Reddit au fost cei care au identificat si cel mai valoros mod in care poate fi folosita aceasta pardoseala: pentru a preveni alergatul pe holuri. Primele pe lista pentru implementarea unor astfel de pardoseli ar fi cu siguranta scolile.
Conform datelor furnizate de acceleratorul de vanzari prospec.ro, gresia se numara printre cele mai specificate tipuri de pardoseli in Romania. In ultimele 30 de zile, la nivel national, arhitectii au specificat 221.304 de metri patrati de gresie pentru 699 de proiecte.

Video: Cum se aplica corect hidroizolatia...la masini?

Pe principiul: "daca nu te ploua in casa, nici in masina nu ar trebui", un temerar cu tricou de firma pe el si-a hidroizolat masina in stil mare.

Inarmat cu o lampa arzator pe gaz cu care se lipeste membrana bituminoasa (dar care este recunoscuta si pentru utilitatea sa in parlitul porcilor), "expertul" de mai jos ne arata cum se aplica corect hidroizolatia la masini:



Furnizezi hidroizolatii si esti mai priceput decat "expertul" de mai sus? Aici sunt proiectele la care poti oferta.

vineri, 25 august 2017

Orasul votat pentru a 7-a oara consecutiv drept cel mai bun oras din lume este...


In fiecare an, divizia Economist Intelligence Units realizeaza clasamentul celor mai bune orase din lume, fiecare oras prezent in analiza fiind punctat in functie de infrastructura, sistemul de sanatate, sistemul de educatie, conditiile de mediu si stabilitate.


Lider incontestabil pentru al 7-lea an la rand este orasul Melbourne din Australia, care a obtinut 97,5 puncte din 100. Podiumul este completat de Viena (Austria), care ocupa pozitia a 2-a pentru al doilea an consecutiv si de Vancouver (Canada), oras care a detinut in trecut prima pozitie timp de 6 ani.

La polul opus, orasele in care este cel mai dificil de trait sunt Damascul (Siria), Lagos (Nigeria), Tripoli (Libia) si Dhaka (Bangladesh).

Niciun oras din Romania nu a fost analizat in acest clasament, insa un studiu realizat in prima parte a acestui an de Storia.ro si agentia D&D Research a indicat Brasovul, Cluj-Napoca, Oradea si Sibiul drept centrele urbane cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania.

Foto: Robinetul care iti va da batai de cap

Uneori, cele mai simple lucruri in viata pot deveni mai complicate decat ne-am astepta, iar adevarata creativitate inseamna sa faci lucrurile sa functioneze chiar si pe dos...cum este si cazul robinetului din poza de mai jos:





miercuri, 23 august 2017

Exemplu de "asa DA" in Romania: Curiosul caz al spitalului modernizat in 65 de ore

Obisnuiti cu lucrari amanate sau intarziate din lipsa de fonduri, lipsa de initiativa sau pur si simplu lipsa de interes, azi avem sa va raportam un exemplu pozitiv care s-a petrecut chiar in Romania. Este vorba de sectia de hemodializa a Spitalului Judetean de Urgenta din Bistrita, care a fost reabilitat si modernizat intr-un timp record: doar 65 de ore!

(sursa foto: cugetliber.ro)

Acest proiect de reabilitare in pasi alerti a fost conceput ca urmare a faptului ca activitatea sectiei nu putea fi intrerupta mai mult de 3 zile, pacientii fiind dependenti de sedintele de dializa.

Lucrarile au inceput vineri, 18 august, la ora 14:00, si au fost finalizate luni dimineata, la ora 7:00, cand sectia s-a redeschis si a primit primii pacienti.

"Dupa un weekend foarte lung, am reusit ceva ce parea aproape imposibil: o reabilitare in 65 de ore. Multumesc in primul rand pacientilor internati care ne-au suportat pe parcursul acestor zile destul de zgomotoase, multumesc echipei de muncitori care au lucrat 24 de ore din 24 pentru a putea finaliza aceste lucrari si multumesc echipei din jurul meu si intregului personal al spitalului, care azi-noapte a reusit sa curete, dezinfecteze si monteze aparatura necesara procedurilor de dializa", a anuntat luni, pe pagina sa de socializare, managerul interimar al SJU Bistrita, Gabriel Lazany.

Sursa articol: cugetliber.ro

Un precedent pozitiv tot in Romania fusese stabilit in Ploiesti, unde o parcare a fost finalizata in doar 5 zile.

Vrei sa afli in ce stadii sunt santierele din judetul tau? Cere un demo gratuit pe www.raportuldeinvestitii.ro 


vineri, 4 august 2017

Video: "Dorel" va propune un joc cu care sa va incepeti weekendul

E aproape weekend, asa ca a inceput deja distractia pe santier! Dorel a venit cu o propunere si, cel mai probabil, a reusit si performanta de a-si transforma un bun prieten in dusman de moarte.


Santiere pe care chiar se lucreaza gasesti pe www.raportuldeinvestitii.ro!

vineri, 14 iulie 2017

Cum arata casele construite pe cea mai abrupta strada din lume?


Strada Baldwin din Dunedin, Noua Zeelanda, figureaza in Cartea recordurilor drept cea mai abrupta strada din lume. Cu o inclinatie de 35%, strada nu poate fi parcursa in totalitate cu masina, iar pentru fiecare 2.86 de metri parcursi la pas, altitudinea se schimba cu 1 metru.




Intinsa pe o lungime de 350 de metri, strada este facuta din ciment pentru o intretinere mai usoara. Din cauza inclinatiei, asfaltul ar avea de suferit si ar "curge" la vale intr-o zi cu temperaturi ridicate.

Inclinatia se reflecta si in forma caselor de aici, acestea fiind asimetrice, fapt care, la urcarea strazii creeaza o iluzie optica puternica: iti dau impresia ca nu sunt drepte si ca se scufunda in pamant.



Surse articol: wikipedia si twentywowords.com

miercuri, 12 iulie 2017

Cum este dispus lemnul într-o casă din lemn? Particularităti de design interior

Însăşi raţiunea de construire a unei case din lemn implică apropierea faţă de natură şi faţă de lemn. Altfel, casele din zonele pitoreşti ar fi construite din materiale moderne de construcţie, nu din lemn.

Sursă foto: homestratosphere.com

Case de calitate din lemn de calitate
O casă de lemn realizată în România, după model american sau nu, cu perioada de construcţie doar de câteva săptămâni şi cu un cost redus, este atractivă chiar şi pentru francezi, spre exemplu. Care este motivul? Cu siguranţă nu numai datorită proiectului de casă şi calităţii lemnului! Şi designul interior este responsabil de creşterea atractivităţii.
Societatea românească începe să îşi schimbe concepţia asupra caselor de acest tip. Se credea înainte ca acestea vor lua foc mai repede, că nu vor rezista la cutremure şi că nu pot fi încălzite corespunzător, însă iată că nu este aşa, din trei motive:
  1. Lemnul este tratat antiinflamator
  2. Lemnul este un bun izolator termic, pereţii din lemn reprezentând o anvelopă exterioară
  3. Flexibilitatea construcţiei din lemn asigură o rezistenţă ridicată la cutremur
Lemnul din interior urmeză calea lăsată de designer
Lemnul se regăseşte şi la interior în mobilier, în finisaje, în acolade şi aşa mai departe. Lemnul este dispus in funcţie de anumite idei de amenajari interioare in stil rustic, se dezvoltă în stilul tradiţional de amenajare, este metamorfozat într-un stil eclectic sau depăşeşte graniţele şi adoptă un trend nou de amenajare, bazat pe stilul minimalist-funcţionalist al popoarelor scandinave.
Deşi stilistica diferă, rămân anumite constante care nu se plasează în contrast cu conceptul de casa din lemn, ci din contră: o ajută să devină o locuinţă ideală. Aceste constante sunt nuanţele deschise, ţesăturile plăcute (pentru ca în interior se regăsesc, în mod obligatoriu, materiale textile) şi alte elemente adiţionale care scot în valoare anumite simboluri.
Cum este asigurat echilibrul stilistic?
Bârnele sunt din lemn, şi au un rol structural dar şi decorativ. Delimitările de pe podea sunt efectuate prin benzi de lemn, iar mobila, din lemn masiv, lasă loc şemineului sau elementelor florale să se manifeste. În funcţie de stilul de amenajare, decoraţiunile sunt prezente din abundenţă sau mai puţin prezente. Echilibrul stilistic este asigurat, la acest lucru participând şi faptul că un astfel de imobil este bine compartimentat.

Articol semnat de 1design.ro

miercuri, 14 iunie 2017

Video: Micro-casa care poate fi construita in doar 7 ore!


Koda este o micro-locuinta prefabricata, creata de firma estoniana Kodasema, care poate fi construita in doar 7 ore!

Casa are o suprafata de 30.3mp si dispune de un dormitor, o baie, o bucatarie si un living. Aceasta poate fi asamblata si dezasamblata rapid, oferind proprietarilor flexibilitatea de a o monta si remonta oriunde doresc.


Datorita panourilor solare montate pe acoperis, casa Koda este si independenta energetic.

Casa este in prezent disponibila doar pe teritoriul Estoniei, iar pretul acesteia se ridica la 100.000 de euro cu toate finisajele incluse.

marți, 13 iunie 2017

Casele care nu au nevoie de autorizatie de construire


De la vanzarea de mese de biliard, la case care nu au nevoie de autorizatie

Un investitor roman a pariat pe dezavantajele procesului anevoios cu care se elibereaza autorizatiile de construire si a dezvoltat un business pentru care nici macar nu este nevoie de ele.

Adrian Tabacaru nu este nici constructor, nici dezvoltator imobiliar. Are un business specializat in vanzarea de mese si accesorii de biliard, dar a mizat pe avantajele casutelor pe roti.

Casutele pot avea suprafete mici - de aproximativ 20 de metri patrati, dar pot fi extinse si la peste 60 de metri patrati. Singura conditie necesara evitarii autorizatiilor de construire este aceea ca trebuie sa fie sprijinite pe roti. Pentru acest tip de casute cu roti este nevoie doar de un teren plat si o autorizatie de amplasare, care este mult mai usor de obtinut si mult mai ieftina decat autorizatia de construire. Este ca si cum ai avea o rulota.

(sursa foto: profit.ro)

Casutele au racord general electric, apa si canalizare, iar incalzirea se poate face cu lemne sau poate fi electrica.

Cine sunt cumparatorii?

Tinta sunt cei care locuiesc sau lucreaza in orasele mari, care au sau pot inchiria un teren, dar nu vor sa se complice cu o locuinta clasica. Pe langa ei, alti ipotetici clienti pot fi cei care cauta o locuinta de vacanta sau angajatii temporar intr-un oraș; cand schimba orasul, pleaca impreuna cu locuinta. O astfel de casută este construita in trei luni. Se face un contract, clientul vine cu planul, spune cum vrea să fie compartimentarea, face un contract, se negociaza transportul si montajul, se plateste un avans si incep lucrarile. Cei care vor sa locuiasca pe roti trebuie sa plateasca de la 400 de euro pe metru patrat. Rotile nu se vad, fiind mascate de niste panouri.

Sursa articol: profit.ro

luni, 12 iunie 2017

Creativitate in constructii: vezi cum reusesc unii sa isi faca munca mai usoara!

Trasarea de linii intr-o parcare n-a fost niciodata mai usoara. Nici transportul de material de zidarie direct pe acoperisul unei case. Se spune ca nevoia te invata, iar pe unii i-a invatat sa devina foarte creativi si eficienti, dupa cum puteti vedea in cele doua videoclipuri de mai jos:



Vrei sa vezi ce se intampla pe santierele din Romania? Peste 1000 de poze reale direct de pe santier adaugate lunar gasesti pe www.raportuldeinvestitii.ro

Un barbat a construit 25 de case folosind sticle de plastic in loc de caramizi

Tateh Lehibib Breica, un barbat de 27 de ani, nascut si a crescut in taberele de refugiati din Algeria, a dezvoltat o tehnica remarcabila si eficienta de a construi case pentru el si ceilalti refugiati intr-o zona lovita frecvent de furtuni de nisip si un climat cu adevarat sufocant, cu temperaturi zilnice care depasesc 40 de grade Celsius.

Nu e usor sa construiesti case care sa asigure un minim de confort in acest tip de climat, insa Breica a inceput sa foloseasca sticle din plastic umplute cu nisip si a construit deja 25 de casute circulare pentru el si alti refugiati.

Tanarul detine un masterat in eficienta energetica, obtinut datorita unei burse scolare oferite de Comisia pentru refugiati a Natiunilor Unite. Ideea folosirii sticlelor de plastic in constructii a "furat-o" dintr-un documentar pe care il vazuse cat timp a studiat la universitate.


Sursa articol: inhabitat.com

Vrei sa stii ce proiecte rezidentiale se construiesc la noi in tara? www.santiereonline.ro

Foto: Barul care sfideaza gravitatia


O echipa de arhitecti din Mexic a realizat un concept de bar care le va da emotii chiar si celor care nu sufera de frica de inaltime. Din dorinta de a profita la maximum de peisajul pe care il ofera cascada Basaseachic din Mexic, acestia au proiectat un cocktail bar si restaurant care le va oferi viitorilor clienti sansa sa se bucure de frumusetea obiectivului din absolut toate directiile - inclusiv de jos - fiindca podeaua restaurantului va fi realizata din sticla transparenta, ultra-rezistenta.

Cu toate ca nu exista inca planuri concrete de demarare a acestui proiect, doar designul realizat pe calculator iti taie respiratia:









luni, 22 mai 2017

Cum arata prima casa proiectata de Gaudi, arhitectul celebrei bazilici “La Sagrada Familia” din Barcelona?

Cel mai probabil ati auzit macar o data de celebrul arhitect catalan Antoni Gaudi (1852-1926), iar daca nu ati auzit de el, cu siguranta ati auzit de biserica “La Sagrada Familia” din Barcelona – proiect grandios (inca nefinalizat) la care acesta si-a dedicat peste 40 de ani din viata.

Mai putin probabil ati auzit despre prima casa proiectata de acesta, la varsta de 31 de ani, inainte sa inceapa proiectul original al bazilicii care l-a facut celebru. Casa Vicens este localizata in Barcelona si a fost construita intre 1883 si 1885 pentru un afacerist spaniol, detinator al unei fabrici de tigle si caramizi la acea vreme. Cladirea este una dintre primele din valul Art Nouvueau si a fost restaurata pentru a fi folosita pentru cel mai nobil si inspirat scop posibil: un muzeu dedicat lui Gaudi.

(sursa foto: casavicens.org)

Casa Vicens “anunta si expune libertatea creativa care se regaseste in centrul urmatoarelor sale opere arhitecturale”, au declarat cei care s-au ocupat de restaurarea casei si transformarea ei in muzeu dedicat celebrului arhitect. Cladirea se numara printre singurele 8 cladiri din Barcelona incluse in patrimoniul UNESCO, urmand sa fie deschisa publicului in toamna acestui an,

(sursa foto: globalconstructionreview.com)
Cat despre Sagrada Familia, finalizarea constructiei este preconizata pe anul 2026, cand se vor implini 100 de ani de la moartea celebrului arhitect.
Ce lacasuri de cult se construiesc la noi in tara?
Primul astfel de proiect care ne vine in minte este cu siguranta Catedrala Mantuirii Neamului, constructie care a debutat in 2011 si, in teorie, ar trebui finalizata in 2018. Alaturi de acest proiect grandios, la nivel national, conform datelor adunate de Raportul de investitii, se afla in diferite stadii de executie peste 140 de proiecte din categoria lacasurilor de cult (biserici,  manastiri, catedrale, case parohiale, capele). In majoritatea cazurilor vorbim de lucrari de reabilitare, consolidare sau rest de executie.

joi, 11 mai 2017

Dispari in...3 secunde? Demolare "Made in China"

In timp ce o multime de cladiri-ruina ale Romaniei comuniste zac in paragina la nivel national, ocupand terenuri care ar putea fi valorificate, in China este nevoie de doar 3 secunde ca o cladire sa dispara.


Speram ca nicio persoana nu a fost ranita in timpul acestei demolari "Made in China".

Vrei sa stii ce se mai demoleaza si ce se mai construieste in Romania? www.raportuldeinvestitii.ro

marți, 2 mai 2017

Cladire istorica din Romania reabilitata cu porumb si cocos

Casa "Cuza" din Timisoara este reabilitata zilele acestea folosind o tehnica noua chiar si pentru cei care o aplica. Este vorba de un dispozitiv care pulverizeaza calciu si granule de cocos pentru curatarea zidurilor vechi de peste 300 de ani ale cladirii.

(sursa foto: video Digi24)

"Stiuletii de porumb macinati ii folosim pentru tot ceea ce reprezinta suport de lemn, tamplarie veche, cornise sau ornamente din lemn. La fel se poate folosi nuca de cocos macinata. Printr-o curatare manuala, cum se facea pana acum, se degradau mai rau suprafetele, aici ornamentele raman cu detaliile lor tocmai datorita metodei usoare de curatare," a explicat pentru Digi24 Sebastian Susaru, reprezentantul firmei de curatare arhitecturala.

"Eu n-am mai vazut pana acum. Desi sotul meu e constructor. Sa stiti ca e o treaba de tehnica noua, el nu mai vazuse treaba asta pana acum," a declarat pentru Digi24 doamna Marioara Vanda, presedintele asociatiei de proprietari.

Casa in care Alexandru Ioan Cuza si-a petrecut ultima noapte in tara beneficiaza de o reabilitare completa, investitie care presupune costuri de aproximativ 50.000 de euro, bani care vin din buzunarele asociatiei de proprietari. Din anul 1752, cand a fost construita, pana in prezent, cladirea nu a mai beneficiat de lucrari ample de reabilitare.
Sursa articol: Digi24

vineri, 28 aprilie 2017

Top 50 cele mai bune restaurante din lume. Peste jumatate sunt localizate in Europa!

Suprafata mare a unui continent nu iti garanteaza sanse mai mari de a gasi un loc in care te bucuri de o experienta clulinara deosebita. Asta am invatat analizand lista celor mai bune 50 de restaurante din lume, iar zicala "lucrurile bune vin in pachete mici" se aplica perfect in cazul Europei.


The World's 50 Best Restaurants este o lista produsa de revista britanica Restaurant si are la baza raspunsurile mai multor specialisti din domeniul HoReCa: chefi, proprietari de restaurante, gurmanzi si critici de restaurante. Realizata pentru prima oara in anul 2002, lista a fost dominata in fiecare an de restaurante localizate in Europa, cu precadere in Spania si Franta.

(foto: thecoolist.ro)

26 de restaurante, adica peste jumatate din cele mai bune 50 de restaurante din lume in 2017 se afla in EUROPA. In contrast, America de Nord, Centrala si de Sud puncteaza impreuna pe harta doar 22 de locatii.

Primele 10 pozitii din topul celor mai bune 50 de restaurante din lume se prezinta astel:

1. Eleven Madison Park – New York, SUA
2. Osteria Francescana – Modena, Italia
3. El Celler De Can Roca – Girona, Spania
4. Mirazur – Menton, Franța
5. Central – Lima, Peru
6. Asador Etxebarri – Axpe, Spania
7. Gaggan – Bangkok, Thailanda
8. Maido – Lima, Peru
9. Mugaritz – San Sebastian, Spania
10. Steirereck – Viena, Austria

Romania nu este prezenta pe lista celor 50, insa acesta ar trebui sa fie un aspect de luat in considerare pe viitor. Afla ce spatii HoReCa se construiesc acum in Romania si ofera-le solutii de top!

Bojdeuca lui Creanga are nevoie urgenta de reparatii, dar tocmai a ratat o finantare 1 milion de euro

Cu fisuri in acoperis si nevoie urgenta de consolidare si reparatii, celebra Bojdeuca a lui Ion Creanga din cartierul iesean Ticau tocmai a ratat o finantare europeana salvatoare, estimata la 1 milion de euro.

(foto: monumenteneamt.ro)
Construita in 1850, casa gazduieste primul muzeu literar din Romania infiintat in 1918 si este vizitata in anual de zeci de mii de turisti. Ultimele lucrari la acoperis au fost facute in urma cu 15 ani, iar in prezent ploua prin acoperis in partea exterioara.

"E adevarat ca Bojdeuca are nevoie de consolidare si reparatii capitale, dar poate fi vizitata, iar obiectele de patrimoniu nu sunt in pericol si nici vizitatorii. Ploua prin acoperis in partea exterioara, deoarece acoperisul din lemn trebuie inlocuit", a declarat recent Adriana Bondor, director adjunct la Muzeul Literaturii Romane.

Reprezentantii Consiliului Judetean Iasi au dorit modernizarea totala a muzeului si au comandat studii pentru a atragere o finantare europeana, insa proiectul nu a fost depus din lipsa de documentatii. Valoarea finantarii europene pe care CJ dorea sa o atraga era de aproximativ un milion de euro. Pe langa ratarea proiectului de finantare, CJ nu a prevazut in acest an niciun leu din alte fonduri pentru reparatii la Bojdeuca din Ticau.

Sursa articol: adev.ro/op0jdj

luni, 24 aprilie 2017

Care este pretul unui palat in Bucuresti? Doua astfel de constructii au fost scoase la vanzare!

Regatta Real Estate, companie imobiliara specializata pe segmentul rezidential de lux, intermediaza vanzarea a 2 palate din centrul capitalei: este vorba despre palatul Spayer si Palatul Crissoveloni-Cantacuzino.

(Foto Palatul Crissoveloni-Cantacuzino, sursa: regatta.ro)

Palatul Spayer a fost scos la vanzare la pretul de 3.8 milioane de euro, in timp ce pentru Palatul Crissoveloni-Cantacuzino este ceruta suma de 4.2 milioane de euro.

Segmentul rezidential de lux a fost cel mai putin afectat de criza conform datelor detinute de Regatta Real Estate, care puncteaza ca preturile medii pentru constructiile de lux au scazut cu aproximativ 30%, in timp ce preturile de tranzactionare pentru celelalte segmente au scazut cu 50-60%.

Sursa articol: cpi.imobiliare.ro

Cel mai mare lant de cafenele din lume vrea sa isi dubleze numarul de locatii din Romania pana in 2020

Conceptul de franciza pe segmentul de cafenelelor a fost pus cu succes in practica de celebrul brand Starbucks, acesta continuand sa se bucure de o popularitate extraordinara chiar si la aproape 50 de ani de la infiintarea lui.

Cu un numar total de peste 24.000 de cafenele deschise la nivel mondial, lantul detine in prezent 29 cafenele in Romania, 9 dintre ele fiind deschise doar in 2016. Prima cafenea Starbucks din Europa Centrala si de Est a fost deschisa in centrul de retail din Bucuresti - Plaza Romania, in aprilie 2007, astfel ca, in aceasta luna, celebrul brand implineste exact 10 ani de la intrarea pe piata din Romania.

(sursa foto: romania-insider.ro)

Intentii serioase de extindere la 10 ani de la intrarea pe piata din Romania
Deceniul de prezenta la noi in tara este intampinat cu intentii serioase de extindere, astfel ca Starbucks pregateste noi lansari in 2017, intentionand sa deschida intre 10 si 20 locatii noi in Romania, conform declaratiilor lui Mateusz Sielecki, managing director al Starbucks pentru Romania si Bulgaria. 

"Vrem sa deschidem intre zece si douazeci de locatii noi in 2017, adica mai multe decat in 2016, cand am deschis 9 cafenele. In urmatorii doi ani vom angaja circa 500 de oameni in mai multe posturi, de la barista pana la pozitii de senior. Vom patrunde in două noi orase, dar vom deschide si unitati in orase unde suntem deja prezenti. Pana in 2020 vrem sa dublam numarul cafenelelor", a declarat Mateusz Sielecki, managing director al Starbucks pentru România şi Bulgaria.

In prezent, reţeaua Starbucks din Romania numara 29 de cafenele, dintre care 16 in Bucuresti, 2 in Cluj-Napoca, 3 in Timisoara, 2 in Constanta, 2 in Iasi, 2 in Craiova si cate una in Brasov, Ploiesti

Sursa articol: capital.ro

vineri, 21 aprilie 2017

Asa NU: Turnul-fantoma din Deva - 7 milioane de euro aruncati pentru o cladire care zace in paragina

Din cele 4 corpuri ale complexului care se voia a fi "Palatul Administrativ al judetului Hunedoara", doar unul adaposteste sediul unei banci, in timp ce celelalte 3 (cu o suprafata insumata de peste 14.000 de metri patrati) zac in paragina de 10 ani. Demarata in 1995, constructia s-a impotmolit in 2007, an dupa care n-a mai fost vazut niciun muncitor lucrand in curtea celebrului imobil. 

Investitia include un turn inalt de 40 de metri, cu ferestre termopan tip oglinda, care detine titlul de cea mai inalta cladire din Deva. Cu toate acestea, in ultimul deceniu nu s-a gasit nicio solutie pentru finalizarea investitiei si punerea in functiune a complexului.
(foto: deveanul.info)

Proiectul a fost rodul unei asocieri paguboase dintre Consiliul Judetean Hunedoara impreuna cu Primaria Deva, Directia de Finante Publice, Directia de Statistica si Prefectura Hunedoara. In 2007 investitia era finalizata doar la rosu, iar valoarea de piata a acesteia a fost estimata la 7.3 milioane de euro. Lipsa fondurilor a dus la sistarea lucrarilor, iar finalizarea proiectului a ramas sub semnul intrebarii, intrucat aceasta ar fi presupus o suplimentare a fondurilor cu dublul valorii lui, lucru practic imposibil conform declaratiei din 2007 a fostului presedinte CJ Hunedoara, Mircea Molut.

(foto: adevarul.ro)

S-a incercat, nu s-a reusit.

La un moment dat, consiliul judetean, care detine cea mai mare suprafata a cladirii (11.000mp), a intentionat sa o vanda cu 6 milioane de euro, insa s-a lovit de opozitia partenerilor din administratia locala a Devei, care motivau ca Primaria are nevoie de spatii de birouri. Astfel s-a dus si una dintre singurele sanse de a pune aceasta investitie mamut in uz. 10 ani mai tarziu Primaria tot fara birouri a ramas, iar Palatul Administrativ zace in continuare in paragina, amintind zilnic, prin maretia lui, de cei 7 milioane de euro aruncati pe fereastra.

Articol publicat in cadrul campaniei Adevarul "Romania lucrului prost facut"

miercuri, 5 aprilie 2017

Asa DA: O parcare din Ploiesti a fost gata in 5 zile

Obisnuiti cu amanari peste amanari si proiecte care zac in paragina in asteptarea de fonduri, localitatea Ploiesti a venit zilele acestea cu un exemplu pozitiv despre cum ar trebui sa decurga de fapt toate lucrarile locale de infrastructura.

La doar 5 zile dupa ce primaria Ploiesti a anuntat lucrari de modernizare pe mai multe strazi si amenajarea a 2 noi spatii de parcare cu dale inierbate (in Piata Aurora si pe str. Sergent Mateescu), una dintre parcari - cea de pe str. Sergent Mateescu a fost aproape finalizata (se mai lucra doar la montarea bordurilor), fiind deja ocupata cu masini.

(sursa foto si articol: observatorulph.ro)

Vrei sa afli in ce stadii se executie se afla santierele dintr-o anumita zona a tarii? www.raportuldeinvestitii.ro

marți, 4 aprilie 2017

Top 10 cele mai inalte cladiri din Romania


In contextul in care, in Timisoara se afla in faza de proiect constructia celei mai inalte cladiri din Romania, care va avea o inaltime de 155 de metri, am facut o trecerere in revista a celor mai inalte 10 constructii din Romania. Vi le prezentam in ordine descrescatoare:

10. Cladirea de birouri Bucharest Financial Plaza - fostul sediu Bancorex de langa Palatul CEC
Inaltime: 83 de metri | Anul inaugurarii: 1997

(sursa foto: bucharestlife.ro)

9. Catedrala mitropolitana Timisoara - cladire declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei, simbol al orasului Timisoara
Inaltime: 83.7 metri | Anul inaugurarii: 1946

(sursa foto: trecator.ro)

8.Palatul Parlamentului - suprafata de 330.000mp, ocupa lopcul 2 in lune in clasamentul celor mai mari cladiri administrative pentru uz civil
Inaltime: 86 de metri | Anul inaugurarii: 1997

(sursa foto: casapoporului.ro)

7. BRD Tower Bucuresti - constructie dispusa pe 19 etaje, 3 niveluri in subteran si o suprafata de 37.000mp
Inaltime: 87 de metri | Anul inaugurarii: 2004

(sursa foto: pressone.ro)

6.Asmita Gardens, Bucuresti - complex rezidential intins pe o suprafata de 27.000mp, format din 7 blocuri turn - cel mai mare bloc avand inaltimea de 92.2m
Inaltime: 92.2 metri | Anul inaugurarii: 2009

(sursa foto: b365.ro)

5. Palatul administrativ, Satu Mare - cea mai mare cladire din Transilvania, exemplu de arhitectura brutalista
Inaltime: 97 metri | Anul inaugurarii: 1984

(sursa foto: ancheteonline.ro)

4. Casa Presei Libere, Bucuresti - considerata sora mai mica si mai saraca a "Casei poporului", in suprafata de 23.000 mp si circa 6000 de incaperi
Inaltime: 104 metri | Anul inaugurarii: 1957

(sursa foto: metropotam.ro)

3. Bucharest Tower Center - cladire de birouri de clasa A dispusa pe 26 de niveluri
Inaltime: 106.3 metri | Anul inaugurarii: 2007

(sursa foto: semaparc.blogspot.ro)

2. Turnul de testat ascensoare, Bucuresti - cunoscut si sub numele de Basarab Tower, turnul este cea mai inalta constructie de acest fel din Europa; ridicat la comanda lui Ceausescu pentru a testa lifturile ce urmau a fi montate in Casa Poporului
Inaltime: 114 metri | Anul inaugurarii: 1988

(sursa foto: innosec.ro)

1. Sky Tower, Bucuresti - cladire de birouri cu 37 de niveluri
Inaltime: 137 metri | Anul inaugurarii: 2012

(sursa foto: al-promt.ro)

Afla mai multe despre santierele din Romania. Aceseaza Raportul de investiti!

luni, 3 aprilie 2017

Proiect unic de extindere in Romania: dubita zidita in peretele unui bloc

Cred ca putem sa cadem deacord ca inventivitatea romanilor depaseste uneori orice limite. Iar in ceea ce priveste spatiul util din locuinta, fiecare centimetru patrat in plus conteaza!

Trecand de la balcoane extinse ilegal, sprijinite de structuri metalice indoielnice, la pereti din tabla si alte improvizatii, un proprietar din Bacau a gasit o cale mai neobisnuita de a castiga spatiu: a atasat partea din spate a unei dube la apartamentul sau situat la parterul blocului.



Foto: Petrea Pascutoi


Daca vin hotii, ce declara proprietarul la politie? I-au spart masina sau casa?, scrie nedumerit un comentator pe pagina de facebook Digi 24.

Dupa ce imaginea cu extensia originala a facut incojurul internetului si a starnit atat rasete, cat si semne de intrebare, proprietarul a renuntat la bucata de masina pe care o atasase la bloc probabil din frica sa nu aiba probleme cu autoritatile. Potrivit legii, orice lucrare neautorizata de Primarie poate fi demolata.

In prezent, pe bloc se poate observa doar forma dubei care i-a adus candva spatiu suplimentar proprietarului. Potrivit site-ului local de stiri Desteptarea, proprietarul nu a fost gasit sa explice de unde i-a venit ideea unei astfel de modernizari.

Vrei sa afli ce proiecte se extind in Romania? www.raportuldeinvestitii.ro

luni, 27 martie 2017

Protectia muncii: prioritatea numarul 1 in Rusia? Ce gluma buna.

Casca? Nu.
Echipament de protectie? Nu.
Incaltaminte de protectie? Nu.
Vorbim de o mica demolare in Rusia.
Un shot de votca este mai mult decat suficient pentru urmatoarea operatiune:

Vrei sa vezi daca santierele din Romania respecta protectia muncii? Le gasesti pe www.raportuldeinvestitii.ro


Video: Ce se intampla cand arhitectii fac deserturi?

Cand vine vorba de prajituri sau orice alt tip de desert, viziunea unui arhitect poate transforma orice "dulce" intr-o adevarata opera de arta:


Cu toate acestea, pe langa estetic este esential ca arhitectii sa fie atenti si la INGREDIENTELE folosite. Iar ingredientele unei constructii conforme cu specificatiile proiectului, alaturi de documentatii tehnice, le gasiti pe ARHISPEC!

Primul oras din Romania care obliga constructorii sa planteze copaci

3 pomi fructiferi sau arbori pentru o casa si cate un pom fructifer sau un arbore pentru fiecare unitate locativa - acestea sunt noile obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca de acum incolo beneficiarii sau antreprenorii care solicita eliberarea unei autorizatii de constructie in localitatea brasoveana Ghimbav.

Proiectul numit "Reconstructia ecologica" a fost aprobat la finele lunii februarie de consilierii locali si ii obliga pe constructori sa fie mai responsabili cu mediul in timp ce construiesc.


Cei care nu vor respecta noile reguli risca amenzi intre 1000 si 3000 de lei. Proiectul mai prevede plantarea de pomi pe domeniul public si in alte situatii: in cazul persoanelor fizice care se casatoresc, dar si pentru fiecare nou-nascut (plantarea unui pom care va purta numele copilului).

Aplaudam aceasta initiativa si consideram benefica implementarea ei la nivel national.
Alegerea pomilor sau arborilor e simpla. Dar materialele potrivite pentru constructii durabile, la preturi de producatori, le gasiti pe ARHISPEC!

joi, 9 martie 2017

Prima casa din lume printata direct pe santier are 100mp si a fost gata in 24 de ore!


Vorbim de o casa obisnuita de 100mp construita direct pe santier cu ajutorul unei tehnologii ultramoderne - o imprimanta 3D mobila care poate fi transportata exact la locatia unde se doreste ridicarea locuintei.

Costurile unei case printate 3D se ridica la 10.000 de $. Cei care au dezvoltat aceasta tehnologie sustin ca printarea 3D duce la costuri de constructie cu cel putin 40% mai mici fata de cele ale constructiilor traditionale.

Sursa foto: www.apis-cor.com

Compania Apis Cor, care a realizat acest prim proiect rezidential in doar 24 de ore, spera ca reusita lor sa fie recunoscuta drept o alternativa mai accesibila la metodele traditionale de constructie.

Interiorul casei este compartimentat astfel: un hol, o baie, un living si o bucatarie compacta functionala.

marți, 14 februarie 2017

In Hong Kong peste 200 de mii de oameni traiesc in locuinte "cosciug" de 6mp

In ultimii 5 ani, in Hong Kong preturile caselor au crescut cu 50%, iar din aceasta cauza clasa de mijloc a ajuns in situatia de a nu isi mai permite achizitionarea unei locuinte. Ca o solutie extrema, pentru a fi mai accesibile, au aparut pe piata locuinte "cosciug" cu suprafete extrem de mici, care pot avea chiar si 6mp. 

sursa foto: scmp.com

Potrivit datelor oficiale, in jur de 200.000 de locuitori ai Hong Kong-ului locuiesc in astfel de spatii, insa expertii sunt de parere ca numarul lor este mult mai mare.

Aceasta problema obliga multe familii sa traiasca in subdiviziuni ale locuintelor si chiar in cladiri industriale, iar lipsa legislatiei privind suprafata unui apartament este principalul vinovat pentru aparitia acestor spatii minuscule de locuit.

sursa foto: dailymail.co.uk

Este al 7-lea an in care Hong Kongul este declarat de Studiul Demographia International Housing Affordability drept orasul cu cea mai putin accesibila piata imobiliara din lume. Aici pretul mediu al caselor este de 19 ori peste ceea ce isi pot permite oamenii cu venituri medii. 

In aceste conditii, cresterea preturilor practicate pentru constructii rezidentiale, comerciale si office de la noi din tara nu mai par probleme atat de grave. Pentru persoanele cu venituri medii din Romania exista variantele creditelor prin programul Prima Casa, iar cei care au suficiente economii pot opta pentru un credit imobiliar.

Vrei sa stii ce santiere sunt in derulare in Romania? www.RaportulDeInvestitii.ro!

joi, 2 februarie 2017

1 din 10 santiere din Romania este un santier industrial

Pe Raportul de Investitii, cea mai mare baza de date cu santiere si proiecte de constructii din Romania, au fost publicate informatii despre 19.728 de astfel de obiective pe parcursul anului 2016. 2428, reprezentand 12% din total, sunt proiecte ce fac parte din domeniul Industrial – spatii logistice, de productie, hale industriale si alte proiecte de acest tip.

Distributia numerica a proiectelor pe domenii in 2016:

Vrei sa fii la curent cu toate investitiile din domeniul industrial in 2017? Pe www.raportuldeinvestitii.ro gasesti toate informatiile de care ai nevoie pentru a oferta la santierele care te intereseaza!

Arhitectura SF in 7 imagini

Filmele SF au fost si sunt cu siguranta o sursa de inspiratie pentru arhitectii din toata lumea. Nu e ceva iesit din comun nici pentru regizori sa ceara sfaturile arhitectilor pentru realizarea de designuri futuriste, iar cele 7 imagini de mai jos sunt dovada vie ca unele viziuni au devenit realitate:

#1 Monumentul Buzludzha, Bulgaria

#2 Turnul Mahanakhon, Bangkok, Tailanda

#3 Mallul Polygone Riviera, Franta

#4 Muzeul Riverside, Glasgow, Marea Britanie

#5 Cladirea fostului institut pentru medicina experimentala din Germania 

#6 Turnul DC I, Viena, Austria

#7 Biblioteca nationala a Belarusului, Minsk, Belarus


Vrei sa afli ce santiere SF sau mai putin SF se construiesc in Romania?