Eficienta celulelor solare creste, si un numar considerabil de proiecte bazate pe panouri solare rasar peste tot in lume. In cele ce urmeaza sunt prezentate cateva dintre cele mai interesante, incluzand cladiri solitare si “plante” solare gigantice. Speram ca succesoarele lor sa fie mai mari si mai eficiente…
1. Castelul Dunster, Somerset, UK
Aproximativ 15-20% din energia folosita de Castelul Dunster este generata de panourile solare de pe acoperisul acestuia. Desi investitia de 55,000 de lire care s-a incheiat cu cateva saptamani in urma nu este foarte eficienta din punct de vedere financiar, dar facturile electrice ale castelului vor fi cu aproximaiv 550 de lire mai putin in fiecare an. Acest castel este singura cladire de ‘Gradul 1’ care foloseste aceasta tehnologie.
2. Casa Strizki, New Jersey, Statele Unite
In prezent, numeroase case au panouri solare pe acoperisuri. Ceea ce este diferit la casa din East Amwell a inginerului civil Mike Strizki, este ca aceasta este o casa hibrid (hidrogen si energie solara) – prima de acest fel din Statele Unite. Utilizarea combinata a panourilor solare si a combustibilului pe baza de celule de hidrogen depozitate in rezervoare, produce 100% din energia de care are toata casa nevoie pe parcursul unui an. Dar sistemul, a carui instalare a costat 500,000 de dolari, este prea scump pentru a putea fi implementat la scara larga.
3. Edificiul Telefonica, Madrid, Spania
Compania spaniola de telecomunicatii, Telefonica, achizitioneaza o noua cladire care va contine 16,000 de panouri solare, acoperind intreaga suprafata a acoperisului. Cu o putere estimata la maxim 3 MW, cladirea este una dintre cele mai mari cladiri alimentate cu energie solara. Compania aspera sa reduca aproximativ 15 % din facturile de incalzire, si in jur de 34% din facturile de are conditionat.
4. Cladirea Dana, Michigan, Statele Unite
Cladirea Dana, apartinand Universitatii Michigan, este acoperita cu panouri solare care genereaza aproximativ 30 kilowatti-ora de energie. Proiectul a fost la inceput un efort de cercetare intentionat sa compare doua tipuri de panouri solare. Cladirea foloseste de asemenea metode de putere solara pasive, cum ar fi , facand cladirea mai receptibila la lumina soarelui prin numeroasele ei ferestre.
5. Patru ‘Times Square’-uri, New York, Statele Unite
Patru Time Square-uri in inima Manhatan-ului incorporeaza panouri solare in cladirea insasi. Cladirea, relativ noua (terminata in 2000), care are 48 de etaje are panouri foto-voltaice integrate in peretii exteriori. Pe partea sudica si pe partea estica a cladirii sunt panouri foto-voltaice cu film subtire.
6.Cladirea Cpitoliului Washington, Washington, D.C., US
In 2005, Cladirea Cpitoliului din Washington a fost renovata montandu-se 144 de panouri solare care genereaza aproximativ 20,000 de kilowatti-ora de energie pe an--suficient sa aprovizioneze domul Capitoliului si iluminatul stradal in fiecare noapte.
7. Parcul solar Pocking, Bavaria, Germany
Unul dintre cele mai mari siruri (dispuse paralel) de panouri solare din lume, Parcul solar Pocking, produce 10 megawatti de electricitate - suficient sa trimita energie electrica la casele a 3300 de nemti din apropiere. Spatiul alocat este cel al unei foste baze militare, unde panourile solare acopera in jur 16 km de teren, si reduc emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 10,000 tone pe an.
8. Planta solara Beneixama, Beneixama, Spain
Beneixama, planta foto-voltaica, avand 100,000 de panouri solare acoperind in jur de 500,000 de metri patrati de sol, este un alt mare parc solar al lumii. Planta, care genereaza 20 megawatti putere energetica, a fost terminat in a doua jumatate a anului 2007.
9. Nevada Solar One, Nevada, US
Din iunie 2007, Nevada Solar One produce 64 de MW de electricitate, care aprovizioneaza pana la 40,000 de locuinte din zona Las Vegas-ului in zilele fierbinti la orele de varf. In locul panourilor solare, Nevada Solar One foloseste o parabola de oglinzi curbate legate in sir. In centrul oglinzilor este montat un tub plin cu ulei care este incalzit de soare. Apoi uleiul curge intr-un rezervor unde apa este transformata in abur, si care la randul ei actioneaza o turbina ce genereaza electricitate.
10. Planta solara Girassol, Moura, Portugalia
“Planta” energo-solara Girasol (insemnand in portugheza floarea soarelui) va fi a doua cea mai mare planta solara din lume cand va fi terminata, in viitorul apropiat. Cu o imbunatatire in faza a doua de proiectare, aceasta va genera 62 MW la capacitatea maxima cu aproape 350,000 de panouri solare, unele fixate pe sol pe o suprafata echivalenta cu 150 de terenuri de fotbal, iar altele mobile-care urmaresc soarele. Localizata intr-una dintre cele mai insorite si cele mai slab dezvoltate regiuni din punct de vedere economic din Portugalia, “planta” va aproviziona cu electricitate mai mult de 20,000 de locuinte. Mai multe pe www.reuk.com
Si unul extra:
11. Parcul solar Victorian, Victoria, Australia
Desi este inca in stadiul de proiect, Parcul solar Victorian va genera mai mult decat dublu energiei pe care o genereaza Girassol. Compania australiana Solar Systems proiecteaza o planta solara cu panouri “heliostat” avansate, care produc pana la 154 MW de energie electrica la capacitatea maxima. Panourile solare, dezvoltate initial pentru a aproviziona satelitii cu electricitate, pot creste puterea soarelui de 500 de ori, potrivit companiei Solar Systems. Proiectul de 420 de milioane de dolari va produce energie electrica pentru mai mult de 45,000 de locuinte cand va fi terminat in 2013.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu