joi, 11 decembrie 2008

Spitale in care iti doresti sa fii pacient

Spitalele sunt de obicei cladiri ridicate in timp scurt, cu unicul scop de a fi functionale. Cu toate ca s-a demonstrat in ultimii ani faptul ca un spital intr-un mediu agreabil si cu un design atragator ajuta la o insanatosire mai grabnica, cate spitale cunoasteti care reusesc sa anime spiritele? Ei bine am aflat ca sunt in lume spitale care la prima vedere par a fi centre de shopping sau de distractii si care reusesc sa transforme trauma spitalizarii intr-o experienta placuta.

Nuovo Ospedale di Mestre este una din cele mai frumoase surprize arhitectonice din domeniul sanitar. Sticla, otel si multa verdeata se imbina pentru a da nastere unui spital in care merita sa stai in sala de asteptare 3 ore.


Costurile necesare acestei constructii au fost foarte ridicate - 201 milioane Euro; s-au folosit 1500 tone de otel, iar suprafata acoperita de sticla este de 16.000 mp. Spitalul are 680 paturi standard, 20 paturi de dializa si 16 Sali de operatie. Un alt lucru impresionant la acest spital este amplasarea lui intr-un parc cu o suprafata de 26 ha cu arbori si dealuri, lacuri.

Un alt spital cu o arhitectura mai conservatoare de data aceasta dar nu mai putin primitor este Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona. Acesta a fost contruit in urma cu 6 secole fiind cel mai vechi spital din Spania; in 1997 a fost inclus in patrimoniul UNESCO pentru frumusetea sa arhitecturala.

Acest centru de sanatate de referinta in intreaga Spanie este frecventat de peste 34.000 pacienti si primeste peste 150.000 urgente anual. In spital exista 705 paturi si 19 Sali de operatie.

Evelina childrens' hospital din Londra este un alt exemplu de spital conceput sa-si anime pacientii, care in acest caz sunt copii. Arhitectii au consultat indelung copiii inainte de constructia acestui spital. Spre exemplu tavanul saloanelor nu este alb si monoton ci viu colorat tocmai pentru ca intr-un spital petreci mult timp cu ochii in tavan.

Intr-adevar constructia acestui spital a fost costisitoare – 60 mil lire sterline – dar ofera copiilor experiente atat de placute incat isi doresc sa devina pacienti. Arhitectii au oferit idei foarte practice si simple dar care fac diferenta: absenta coridoarelor lungi si monotone, linistea si deschiderea data de aripa acoperita de sticla, atriul central gandit ca spatiu pentru intalniri si diferite evenimente.

2 comentarii:

Anonim spunea...

trimiteti subiectul acesta si catre ministerul sanatii...poate le vin idei

Anonim spunea...

le vin pe naiba idei...eventual le mai vin idei cum sa fure mai tare