marți, 11 noiembrie 2008

Cel mai ambitios proiect de inginerie din Europa

De-a lungul istoriei Venetia a fost afectata de repetate inundatii cu conescinte mai mult sau mai putin devastatoare. Cea mai grava inundatie a orasului a avut loc in 1966 cand 16.000 case au fost abandonate din cauza puternicelor valuri mareice. Mai mult, orasul se scufunda anual 0.5 cm.


Pentru a mentine orasul pe harta lumii si pentru a-l feri de inundatii au fost elaborate o serie de proiecte. Cel mai impresionant pana la ora actuala este proiectul unui consortiu de firme de inginerie din Italia, supranumit Proiectul MOSE, ce va presupune costuri totale de circa 4 miliarde Euro, fiind programat sa fie finalizat in 2011.



Acest proiect consta in plasarea a 79 bariere de otel pe fundul marii Adriatice, care vor fi activate in timpul valurilor mari, impiedicand astfel penetrarea lor in laguna Venetiei. Fiecare bariera este lata de 20m si inalta de 28m, cantarind 300 tone. Plasarea lor se va face in cele 3 deschizaturi principale ale lagunii.



Cum functioneaza? In mod normal aceste bariere vor fi intinse pe fundul marii si umplute cu apa. Atunci cand orasul e amenintat de valuri puternice, aer comprimat va fi pompat in bariere, fortandu-le sa se ridice, intregul proces durand aproximativ 30 minute.



Desi este considerat cel mai ambitios proiect de inginerie din Europa, exista o multime de critici la adresa acestuia. Cea mai vehiculata este cea a unui grup de ecologisti care militeaza impotriva acestui proiect deoarece mareele curata canalele orasului in care sunt deversate apele uzate si deseurile. In lipsa mareelor, Venetia se va transforma dintr-un oras romantic intr-unul urat mirositor. Pe de alta parte sunt cei care afirma ca aceste bariere nu vor mai fi folositoare in 50 ani cand nivelul marii va fi mult mai mare decat in prezent din cauza incalzirii globale.



Un comentariu:

Anonim spunea...

la ce inundatii sunt in Venetia, baietzii astia ar trebui sa se grabeasca cu proiectul.