miercuri, 2 iulie 2008

Cele mai frumoase 10 poduri din lume

Chiar daca in Romania nu prea avem cu ce sa ne laudam in materie de poduri cu forme arhitecturale deosebite, in lume exista adevarate minunatii arhitecturale in materie de poduri. Iata clasificarea realizata de IBC Focus:

Locul 10: Podul Khaju a fost construit in secolul 17 in Iran. El serveste si functia de baraj, deoarece este prevazut cu porti mari in spatele arcadelor care noapte se inchid si provoaca ridicarea nivelului apei, irigand astfel gradinile din lungul raului Zayandeh.


Locul 9 este ocupat de Pont du Gard care este o capodopera a ingineriei romane. El nu a fost proiectat pentru a transporta oamenii, ci ca parte integranta a unui vast sistem de irigare. Pietrele mari care il compun au fost perfect taiate astfel incat sa se imbine fara a utiliza mortar.

Podul suspinelor din Venetia ocupa locul 8 in clasamentul nostru. El facea legatura intre inchisoarea Dogilor si camera de interogare. Se zvonea ca pe fereastra prodului se uitau pentru ultima data prizonierii la frumusetea Venetiei inainte de a fi condamnati la executie sau tortura.

In realitate, prizonierii erau inchisi doar pentru infractiuni minore. O alta legenda spune ca indragostitii care se saruta sub pod vor avea parte de iubire vesnica.

Locul 7 este ocupat de Podul din Otel din Anglia. Nu are multe elemente decorative si nici nu este foarte special dar are ceva unic. Este primul pod din lume care a fost realizat integral doar din otel, iar viteza cu care s-a realizat constructia si proprietatile statice ale acestuia a reusit sa-I convinga pe ingineri de beneficiile utilizarii otelului in constructii si practic a dat startul erei Revolutiei Industriale.

Locul 6 este reprezentat de Podul Acoperit din Otnario, Canada:

Pozitia a cincea este ocupata de Ponte Vecchio care un pod medieval peste raul Arno. De fapt, este mai mult decat un pod: este o strada, o piata si un punct de referinta in Florenta. Ponte Vecchio a fost realizat in 1345 de catre Taddeo Gaddi. Pentru a finanta constructia podului , parti din pod au fost inchiriate comerciantilor.


Podul Chenyang ocupa locul 4 in clasamentul nostru. El face parte din podurile “vanturilor si ploilor”. Acestea erau construite de catre oamenii Dong (o minoritate din China) care traiau in vaile Chinei si erau recunoscuti ca excelenti constructori de poduri. Acestea poarta numele de podurile “vanturilor si ploilor” deoarece ele pe langa rolul de a asigura trecerea de pe o parte pe alta a vaii aveau si rolul de a proteja oamenii de intemperii.

O alta caracteristica a acestui pod este ca la constructia acestui pod nu s-a folosit nici un cui, desi materialul folosit este lemnul.

Locul 3 este decernat bijuteriei arhitecturale din Praga. Podul Carol, cu o lungime de 516 m si bordat cu 30 de statui, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Praga.

Tower Bridge, ocupa pozitia secunda.

Constructia faimosului pod Londonez a inceput in 1886 si a fost inaugurat in 1894. El are prevazut cu doua turnuri inalte si un element special este ca traficul auto este oprit in momntul in care vapoare inalte trebuie sa treaca si sa li se faca loc.


Locul intai, la egalitate, il acordam podului Alexandru al 3 lea din Paris pentru ca reprezinta un cadou cat si Golden Gate Bridge.


3 comentarii:

Lucian Lirca spunea...

foarte tare.....am si eu un site cu poduri....poate faceti o vizita:

http://under-the--bridge.blogspot.com/

Anonim spunea...

sint intradevar impresionante...atunci erau mai seriosi constructori ????

Catalin spunea...

Nu neaparat. Si acum se fac lucruri frumoase.