vineri, 28 aprilie 2017

Top 50 cele mai bune restaurante din lume. Peste jumatate sunt localizate in Europa!

Suprafata mare a unui continent nu iti garanteaza sanse mai mari de a gasi un loc in care te bucuri de o experienta clulinara deosebita. Asta am invatat analizand lista celor mai bune 50 de restaurante din lume, iar zicala "lucrurile bune vin in pachete mici" se aplica perfect in cazul Europei.


The World's 50 Best Restaurants este o lista produsa de revista britanica Restaurant si are la baza raspunsurile mai multor specialisti din domeniul HoReCa: chefi, proprietari de restaurante, gurmanzi si critici de restaurante. Realizata pentru prima oara in anul 2002, lista a fost dominata in fiecare an de restaurante localizate in Europa, cu precadere in Spania si Franta.

(foto: thecoolist.ro)

26 de restaurante, adica peste jumatate din cele mai bune 50 de restaurante din lume in 2017 se afla in EUROPA. In contrast, America de Nord, Centrala si de Sud puncteaza impreuna pe harta doar 22 de locatii.

Primele 10 pozitii din topul celor mai bune 50 de restaurante din lume se prezinta astel:

1. Eleven Madison Park – New York, SUA
2. Osteria Francescana – Modena, Italia
3. El Celler De Can Roca – Girona, Spania
4. Mirazur – Menton, Franța
5. Central – Lima, Peru
6. Asador Etxebarri – Axpe, Spania
7. Gaggan – Bangkok, Thailanda
8. Maido – Lima, Peru
9. Mugaritz – San Sebastian, Spania
10. Steirereck – Viena, Austria

Romania nu este prezenta pe lista celor 50, insa acesta ar trebui sa fie un aspect de luat in considerare pe viitor. Afla ce spatii HoReCa se construiesc acum in Romania si ofera-le solutii de top!

Bojdeuca lui Creanga are nevoie urgenta de reparatii, dar tocmai a ratat o finantare 1 milion de euro

Cu fisuri in acoperis si nevoie urgenta de consolidare si reparatii, celebra Bojdeuca a lui Ion Creanga din cartierul iesean Ticau tocmai a ratat o finantare europeana salvatoare, estimata la 1 milion de euro.

(foto: monumenteneamt.ro)
Construita in 1850, casa gazduieste primul muzeu literar din Romania infiintat in 1918 si este vizitata in anual de zeci de mii de turisti. Ultimele lucrari la acoperis au fost facute in urma cu 15 ani, iar in prezent ploua prin acoperis in partea exterioara.

"E adevarat ca Bojdeuca are nevoie de consolidare si reparatii capitale, dar poate fi vizitata, iar obiectele de patrimoniu nu sunt in pericol si nici vizitatorii. Ploua prin acoperis in partea exterioara, deoarece acoperisul din lemn trebuie inlocuit", a declarat recent Adriana Bondor, director adjunct la Muzeul Literaturii Romane.

Reprezentantii Consiliului Judetean Iasi au dorit modernizarea totala a muzeului si au comandat studii pentru a atragere o finantare europeana, insa proiectul nu a fost depus din lipsa de documentatii. Valoarea finantarii europene pe care CJ dorea sa o atraga era de aproximativ un milion de euro. Pe langa ratarea proiectului de finantare, CJ nu a prevazut in acest an niciun leu din alte fonduri pentru reparatii la Bojdeuca din Ticau.

Sursa articol: adev.ro/op0jdj

luni, 24 aprilie 2017

Care este pretul unui palat in Bucuresti? Doua astfel de constructii au fost scoase la vanzare!

Regatta Real Estate, companie imobiliara specializata pe segmentul rezidential de lux, intermediaza vanzarea a 2 palate din centrul capitalei: este vorba despre palatul Spayer si Palatul Crissoveloni-Cantacuzino.

(Foto Palatul Crissoveloni-Cantacuzino, sursa: regatta.ro)

Palatul Spayer a fost scos la vanzare la pretul de 3.8 milioane de euro, in timp ce pentru Palatul Crissoveloni-Cantacuzino este ceruta suma de 4.2 milioane de euro.

Segmentul rezidential de lux a fost cel mai putin afectat de criza conform datelor detinute de Regatta Real Estate, care puncteaza ca preturile medii pentru constructiile de lux au scazut cu aproximativ 30%, in timp ce preturile de tranzactionare pentru celelalte segmente au scazut cu 50-60%.

Sursa articol: cpi.imobiliare.ro

Cel mai mare lant de cafenele din lume vrea sa isi dubleze numarul de locatii din Romania pana in 2020

Conceptul de franciza pe segmentul de cafenelelor a fost pus cu succes in practica de celebrul brand Starbucks, acesta continuand sa se bucure de o popularitate extraordinara chiar si la aproape 50 de ani de la infiintarea lui.

Cu un numar total de peste 24.000 de cafenele deschise la nivel mondial, lantul detine in prezent 29 cafenele in Romania, 9 dintre ele fiind deschise doar in 2016. Prima cafenea Starbucks din Europa Centrala si de Est a fost deschisa in centrul de retail din Bucuresti - Plaza Romania, in aprilie 2007, astfel ca, in aceasta luna, celebrul brand implineste exact 10 ani de la intrarea pe piata din Romania.

(sursa foto: romania-insider.ro)

Intentii serioase de extindere la 10 ani de la intrarea pe piata din Romania
Deceniul de prezenta la noi in tara este intampinat cu intentii serioase de extindere, astfel ca Starbucks pregateste noi lansari in 2017, intentionand sa deschida intre 10 si 20 locatii noi in Romania, conform declaratiilor lui Mateusz Sielecki, managing director al Starbucks pentru Romania si Bulgaria. 

"Vrem sa deschidem intre zece si douazeci de locatii noi in 2017, adica mai multe decat in 2016, cand am deschis 9 cafenele. In urmatorii doi ani vom angaja circa 500 de oameni in mai multe posturi, de la barista pana la pozitii de senior. Vom patrunde in două noi orase, dar vom deschide si unitati in orase unde suntem deja prezenti. Pana in 2020 vrem sa dublam numarul cafenelelor", a declarat Mateusz Sielecki, managing director al Starbucks pentru România şi Bulgaria.

In prezent, reţeaua Starbucks din Romania numara 29 de cafenele, dintre care 16 in Bucuresti, 2 in Cluj-Napoca, 3 in Timisoara, 2 in Constanta, 2 in Iasi, 2 in Craiova si cate una in Brasov, Ploiesti

Sursa articol: capital.ro

vineri, 21 aprilie 2017

Asa NU: Turnul-fantoma din Deva - 7 milioane de euro aruncati pentru o cladire care zace in paragina

Din cele 4 corpuri ale complexului care se voia a fi "Palatul Administrativ al judetului Hunedoara", doar unul adaposteste sediul unei banci, in timp ce celelalte 3 (cu o suprafata insumata de peste 14.000 de metri patrati) zac in paragina de 10 ani. Demarata in 1995, constructia s-a impotmolit in 2007, an dupa care n-a mai fost vazut niciun muncitor lucrand in curtea celebrului imobil. 

Investitia include un turn inalt de 40 de metri, cu ferestre termopan tip oglinda, care detine titlul de cea mai inalta cladire din Deva. Cu toate acestea, in ultimul deceniu nu s-a gasit nicio solutie pentru finalizarea investitiei si punerea in functiune a complexului.
(foto: deveanul.info)

Proiectul a fost rodul unei asocieri paguboase dintre Consiliul Judetean Hunedoara impreuna cu Primaria Deva, Directia de Finante Publice, Directia de Statistica si Prefectura Hunedoara. In 2007 investitia era finalizata doar la rosu, iar valoarea de piata a acesteia a fost estimata la 7.3 milioane de euro. Lipsa fondurilor a dus la sistarea lucrarilor, iar finalizarea proiectului a ramas sub semnul intrebarii, intrucat aceasta ar fi presupus o suplimentare a fondurilor cu dublul valorii lui, lucru practic imposibil conform declaratiei din 2007 a fostului presedinte CJ Hunedoara, Mircea Molut.

(foto: adevarul.ro)

S-a incercat, nu s-a reusit.

La un moment dat, consiliul judetean, care detine cea mai mare suprafata a cladirii (11.000mp), a intentionat sa o vanda cu 6 milioane de euro, insa s-a lovit de opozitia partenerilor din administratia locala a Devei, care motivau ca Primaria are nevoie de spatii de birouri. Astfel s-a dus si una dintre singurele sanse de a pune aceasta investitie mamut in uz. 10 ani mai tarziu Primaria tot fara birouri a ramas, iar Palatul Administrativ zace in continuare in paragina, amintind zilnic, prin maretia lui, de cei 7 milioane de euro aruncati pe fereastra.

Articol publicat in cadrul campaniei Adevarul "Romania lucrului prost facut"

miercuri, 5 aprilie 2017

Asa DA: O parcare din Ploiesti a fost gata in 5 zile

Obisnuiti cu amanari peste amanari si proiecte care zac in paragina in asteptarea de fonduri, localitatea Ploiesti a venit zilele acestea cu un exemplu pozitiv despre cum ar trebui sa decurga de fapt toate lucrarile locale de infrastructura.

La doar 5 zile dupa ce primaria Ploiesti a anuntat lucrari de modernizare pe mai multe strazi si amenajarea a 2 noi spatii de parcare cu dale inierbate (in Piata Aurora si pe str. Sergent Mateescu), una dintre parcari - cea de pe str. Sergent Mateescu a fost aproape finalizata (se mai lucra doar la montarea bordurilor), fiind deja ocupata cu masini.

(sursa foto si articol: observatorulph.ro)

Vrei sa afli in ce stadii se executie se afla santierele dintr-o anumita zona a tarii? www.raportuldeinvestitii.ro

marți, 4 aprilie 2017

Top 10 cele mai inalte cladiri din Romania


In contextul in care, in Timisoara se afla in faza de proiect constructia celei mai inalte cladiri din Romania, care va avea o inaltime de 155 de metri, am facut o trecerere in revista a celor mai inalte 10 constructii din Romania. Vi le prezentam in ordine descrescatoare:

10. Cladirea de birouri Bucharest Financial Plaza - fostul sediu Bancorex de langa Palatul CEC
Inaltime: 83 de metri | Anul inaugurarii: 1997

(sursa foto: bucharestlife.ro)

9. Catedrala mitropolitana Timisoara - cladire declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei, simbol al orasului Timisoara
Inaltime: 83.7 metri | Anul inaugurarii: 1946

(sursa foto: trecator.ro)

8.Palatul Parlamentului - suprafata de 330.000mp, ocupa lopcul 2 in lune in clasamentul celor mai mari cladiri administrative pentru uz civil
Inaltime: 86 de metri | Anul inaugurarii: 1997

(sursa foto: casapoporului.ro)

7. BRD Tower Bucuresti - constructie dispusa pe 19 etaje, 3 niveluri in subteran si o suprafata de 37.000mp
Inaltime: 87 de metri | Anul inaugurarii: 2004

(sursa foto: pressone.ro)

6.Asmita Gardens, Bucuresti - complex rezidential intins pe o suprafata de 27.000mp, format din 7 blocuri turn - cel mai mare bloc avand inaltimea de 92.2m
Inaltime: 92.2 metri | Anul inaugurarii: 2009

(sursa foto: b365.ro)

5. Palatul administrativ, Satu Mare - cea mai mare cladire din Transilvania, exemplu de arhitectura brutalista
Inaltime: 97 metri | Anul inaugurarii: 1984

(sursa foto: ancheteonline.ro)

4. Casa Presei Libere, Bucuresti - considerata sora mai mica si mai saraca a "Casei poporului", in suprafata de 23.000 mp si circa 6000 de incaperi
Inaltime: 104 metri | Anul inaugurarii: 1957

(sursa foto: metropotam.ro)

3. Bucharest Tower Center - cladire de birouri de clasa A dispusa pe 26 de niveluri
Inaltime: 106.3 metri | Anul inaugurarii: 2007

(sursa foto: semaparc.blogspot.ro)

2. Turnul de testat ascensoare, Bucuresti - cunoscut si sub numele de Basarab Tower, turnul este cea mai inalta constructie de acest fel din Europa; ridicat la comanda lui Ceausescu pentru a testa lifturile ce urmau a fi montate in Casa Poporului
Inaltime: 114 metri | Anul inaugurarii: 1988

(sursa foto: innosec.ro)

1. Sky Tower, Bucuresti - cladire de birouri cu 37 de niveluri
Inaltime: 137 metri | Anul inaugurarii: 2012

(sursa foto: al-promt.ro)

Afla mai multe despre santierele din Romania. Aceseaza Raportul de investiti!

luni, 3 aprilie 2017

Proiect unic de extindere in Romania: dubita zidita in peretele unui bloc

Cred ca putem sa cadem deacord ca inventivitatea romanilor depaseste uneori orice limite. Iar in ceea ce priveste spatiul util din locuinta, fiecare centimetru patrat in plus conteaza!

Trecand de la balcoane extinse ilegal, sprijinite de structuri metalice indoielnice, la pereti din tabla si alte improvizatii, un proprietar din Bacau a gasit o cale mai neobisnuita de a castiga spatiu: a atasat partea din spate a unei dube la apartamentul sau situat la parterul blocului.



Foto: Petrea Pascutoi


Daca vin hotii, ce declara proprietarul la politie? I-au spart masina sau casa?, scrie nedumerit un comentator pe pagina de facebook Digi 24.

Dupa ce imaginea cu extensia originala a facut incojurul internetului si a starnit atat rasete, cat si semne de intrebare, proprietarul a renuntat la bucata de masina pe care o atasase la bloc probabil din frica sa nu aiba probleme cu autoritatile. Potrivit legii, orice lucrare neautorizata de Primarie poate fi demolata.

In prezent, pe bloc se poate observa doar forma dubei care i-a adus candva spatiu suplimentar proprietarului. Potrivit site-ului local de stiri Desteptarea, proprietarul nu a fost gasit sa explice de unde i-a venit ideea unei astfel de modernizari.

Vrei sa afli ce proiecte se extind in Romania? www.raportuldeinvestitii.ro