Sa zicem ca dispui de o mica bucata de teren. Visul de a ridica o casa aici poate ca ti-ar trece prin minte, dar costurile pe care le implica un asemenea proiect te-ar obliga sa te gandesti serios la ce sacrificii ai fi dispus sa faci pentru ridicarea acesteia. Pentru majoritatea dintre noi, constructia unei case nu ar fi posibila fara contractarea unui credit imobiliar pe 20-30 de ani. Sa nu mai spunem si de timpul care se scurge de la realizarea fundatiei pana la ultimele finisaje.
Cum ar fi totusi sa ai un manual de instructiuni si o lista de materiale si sa iti asamblezi singur casa eco in doar 5 zile cu mai putin de 25.000 de dolari?
Catarina Mota, o sustinatoare a proiectelor open-source si inventatorul Marcin Jakubowski au gandit cateva prototipuri de locuinte ecologice, care sa poata fi construite rapid, la costuri minime si sa fie si prietenoase cu mediul. Impreuna au lansat o campanie de strangere de fonduri pe Kickstarter pentru a perfectiona un set complet de unelte pentru constructia de locuinte eco accesibile oricui, prin care au strans, in doar 35 de zile, `115.860 de $, depasind cu 45% obiectivul initial.
Fiecare parte din casa este realizata individual si mai apoi asamblata in stil Lego. Ferestrele, peretii, acoperisul si usile - toate au design-uri care pot fi downloadate si apoi asamblate. Poti incepe construind o casa de 65 de metri patrati, pe care o poti mari ulterior.
In cadrul Institutului Open Building, condus de Catarina, oricine poate beneficia de training in asamblarea unei asemenea locuinte modulare. Workshop-urile pe care le vor urma le va permite cursantilor sa construiasca o casa chiar in 5 zile! Mai mult de atat, cei care vor sa isi construiasca o casa pot beneficia in mod gratuit de mana de lucru, apeland la cursanti si oferindu-le acestora setting-ul pentru a invata.
"Tot ce iti trebuie este un teren conectat la utilitati si un spatiu de workshop-uri. Aici, in jur de 35 de persoane care se inscriu la cursurile Institutului Open Building vor sa invete. Ii invatam pe fiecare cum sa construiasca folosind unelte fara fir, ferastraie si materiale de la depozitele locale de materiale de constructii. Mai apoi, asamblam piesele necesare pentru fiecare casa in parte, inclusiv sistemul electric modular si instalatia sanitara."
Chiar daca mare parte din materialele folosite in design-urile propuse vin din comert, Institutul Open Building isi propune sa migreze spre productia de materiale on-site, folosind resurse naturale.
Avand in vedere ca e un sistem modular, acest tip de constructie le permite oamenilor sa inceapa cu o constructie pe care si-o permit, fara sa se ingroape in datorii, iar pe masura ce mai strang bani, pot s-o extinda dupa bunul plac.